De reden van gebitsbehandeling
Elk jaar groeit een paardentand ongeveer 4 millimeter. In de natuur eet een paard op de steppe veel ruw voedsel waardoor hij hard moet kauwen en veel moet malen. Doordat het paard in de natuur tot wel 16 uur per dag aan het kauwen is slijten de tanden ook weer voldoende af. Helaas slijten de tanden van het tegenwoordige sport- en recreatiepaard lang niet meer zoveel af. Doordat de kwaliteit van krachtvoer en hooi tegenwoordig zo goed is hoeft een paard veel minder te kauwen op zijn voedsel. Een gemiddeld sportpaard is maar 2 tot 3 uur per dag aan het kauwen en ook nog eens op veel zachter voedsel
Hierdoor is elk paard van tijd tot tijd toe aan een gebitsbehandeling. Door alleen het eten slijten de tanden niet meer voldoende af. Dat gebitsbehandeling regelmatig gebeurt is van belang om ongelijkheden weg te nemen en de scherpe kanten af te ronden. Hierbij wordt het gebit gebalanceerd zodat de tanden en kiezen weer goed op elkaar passen en het paard optimaal kan kauwen.
Hoe vaak moet ik een gebitsbehandeling laten uitvoeren?
Het advies is om elk paard, of het nou een recreatie- of sportpaard is, elk jaar te laten behandelen door een gebitsverzorger. Paarden tot 6 jaar wordt geadviseerd om twee keer per jaar te controleren. Aangezien bij jonge paarden het gebit nog volop ontwikkeld is het belangrijk om vaker controle uit te voeren, zodat problemen snel opgespoord kunnen worden. Persoonlijk adviseer ik om elk paard sowieso voordat hij of zij zadelmak gemaakt wordt voor de eerste keer te laten behandelen. Op deze manier kan er gelijk een goede start gemaakt worden en kan het paard met een uitgebalanceerd gebit zijn carrière beginnen.
Wat als ik geen gebitsbehandeling laat uitvoeren?
Elk paard heeft gebitsbehandeling nodig. Ook als uw paard in goede conditie lijkt of zich nog makkelijk laat rijden kunnen er al problemen ontstaan bij het gebit. Als de eerste symptomen zichtbaar worden kunnen de problemen al erg groot zijn. Voorkomen van gebitsproblemen is altijd beter dan het oplossen. Door regelmatig het gebit te laten controleren en behandelen kunnen eventuele problemen in een vroeg stadium al opgespoord worden waardoor de klachten beperkt blijven.
Symptomen die aangeven dat er iets met het gebit aan de hand is:
- Conditieverlies
- Proppen maken
- Lang doen over het eten van ruwvoer
- Snel krachtvoer eten
- Kwijlen
- Spelen met eten
- Slokdarmobstructie
- Vieze lucht uit mond
Oorzaken van een slecht gebit:
- Het scheef of afwijkend groeien van de tanden
- Te lange kiezen en tanden van het paard
- Niet goed kunnen kauwen door slechte aansluiting van de tanden
- Haken op de tanden die verwondingen aan de wangen kan geven
- Diastasen, dit zijn rottende voedselresten tussen twee tanden
Hebben andere dieren ook gebitsbehandeling nodig?
De gebitten van paardachtigen zoals ezels en muildieren zijn op de zelfde manier opgebouwd als dat van het paard. Het gebit van deze dieren slijt op dezelfde manier en er kunnen dus ook dezelfde afwijkingen ontstaan. Daarom is ook voor deze groep regelmatige gebitscontrole van belang. Hiervoor kunt u eveneens bij Paardentandarts Roelofs terecht. Heeft u vragen over het gebit van deze specifieke groep of wilt u een afspraak maken voor uw ezel of muildier? Neem dan gerust vrijblijvend telefonisch contact op of stuur een email naar Info@paardentandartsroelofs.nl